Saker du behöver veta om arbetskläder

Vad gäller egentligen med kläder på jobbet? Vem ska stå för dem, vem ska tvätta dem och måste man verkligen ha på sig arbetsgivarens fula uniform? Här reder vi ut en del frågor kring arbetskläder.

Vem ska tvätta arbetskläderna?

Är det så att det är din arbetsgivare är den som betalat dina kläder samt kräver att du ska ha dem på dig, så är det företaget du jobbar för som även ska stå för att de tvättats. Det eftersom att det står i 

Måste jag ha arbetsgivarens fula byxor?

Om arbetsgivaren betalat kläderna, samt kräver att du ska ha på dig en arbetsuniform, även om de passar dåligt, så måste du ha dem på dig. Det kan göras undantag till exempel om du är gravid och det inte finns byxor som passar. Då kan arbetsgivaren betala för ett par liknande byxor.

Chefen säger att jag ska köpa egna skydds­skor. Är det okej?

Nej, det är inte ok och det eftersom att det är lag på att arbetsgivaren ska stå för skyddsskor och annan skyddsutrustning. Det enligt Arbetsmiljölagen. Dock kan det vara att du inte kan kräva egna, att äga själv, utan att ni är flera som delar på kläderna och skorna. Är det så att du av medicinska skäl har behov av speciella skor ska du vända dig till vården för ett läkarintyg och utprovning. Men det är ändå arbetsgivaren som ska betala dessa skor.

11 jul 2020