5 myter om solpaneler

Det finns många myter om solpaneler. Några är att de sänker värdet på ditt hus och att de inte fungerar i Sverige. Det stämmer inte alls! Att montera solpaneler på ditt hus eller fritidshus är faktiskt bra både för din egen plånbok och för vår gemensamma miljö. Här sticker vi hål på några av de myter som är vanligast.

Myt 1 - Solen lyser för lite här

Det finns ett korn av sanning här för visst är det så att solpaneler inte alstrar energi när det är mörkt. Däremot så överproducerar de när det är solsken vilket betyder att överskottet kan säljas. Dessutom är den lite svalare luften bra för solpaneler

Myt 2 - Solpaneler är dyra

Solpaneler har en förväntad livslängd på ungefär 30 år och med de priser som gäller idag har du gått plus minus noll efter ungefär halva den tiden. Använder du sparade medel för att installera solpaneler till en kostnad på cirka 100 000 kronor får du en reducerad elkostnad på mellan 6 000 och 7 000 kronor. Det är ingen dålig avkastning! 6-7% per år är bättre än de flesta sparformer.

Myt 3 - De sänker värdet på huset

De mäklare som har sålt hus med solpaneler hävdar motsatsen. Intresset för solpaneler är så pass stort och köpare ser det som en fördel istället för något som skulle fördärva eller förfula huset. Solceller och bergvärmepump är två saker som alltså höjer värdet på ditt hus.

Myt 4 - Det är svårt att montera dem

Du kan få hjälp med precis allt när det gäller solpaneler så du slipper känna att det är krångligt. Det enda du behöver göra själv är att ansöka om bygglov och det statliga investeringsstödet. Resten kan en installatör av solpaneler fixa åt dig, inklusive ROT-avdrag.

Myt 5 - Det är bättre att vänta

Utvecklingen av solpaneler har kommit väldigt långt och faktum är att de redan har sjunkit med cirka 80% i pris sedan de först kom ut på marknaden. Det finns alltså inge större anledning att vänta då solpaneler inte kan utvecklas så enormt mycket mer och priserna är väldigt stabila. 

5 Nov 2021