Fakturabelåning kan vara en bra hjälp på vägen

Belåna fakturan och få loss pengar

Vi har tidigare berättat om hur du gör när dina kunder inte betalar i tid, och även hur det fungerar med att sälja fakturor. Men det finns fler sätt att öka likviditeten snabbt i företaget och vi tänkte kolla lite närmare på två olika metoder som finns tillgängliga. 

Ta ett lån på banken

Ett av de vanligaste sätten att lösa problem med likviditet är att vända sig till sin bank. Där kan man ta ett företagslån och då ha inventarier, maskiner eller varulager som säkerhet. Det tar lite tid att låna pengar på banken och det är också det som är nackdelen. Fördelen är att du lånar hos en bank där du troligen redan har kontakter idag. 

Belåna dina fakturor

Den andra metoden vi kollar in idag är fakturabelåning. Du vänder dig till ett låneföretag som erbjuder fakturabelåning och visar de fakturor du har ställt ut till dina kunder. De gör en bedömning på hur hög risk de kommer att ta, och sedan kan du få ut ett lån med de fakturorna som säkerhet. Kan du inte betala lånet behåller de inkomsterna från dina fakturor. Fördelen med fakturabelåning är att du får pengarna snabbt, och dina kunder kommer inte märka någon skillnad. Det är lite som att sälja sina fakturor, men ändå inte. Nackdelen är att det lån du får är på en mindre summa än värdet av fakturorna, och du betalar också en ränta precis som på ett vanligt banklån. 

3 Jul 2019