Hur mår ditt tak?

Ett tak, vad är det för något egentligen? I Sverige finns det idag runt 500 miljoner kvadratmeter tak. Tak sitter på hus, byggnader, fastigheter med mera. De kan ha olika funktioner och det kan vara olika typer av tak. Tak är något som alltid varit viktigt, det fanns tak redan på de allra första husen som byggdes. Ett tak ska inte bara skydda mot regn utan har många fler funktioner att fylla. Det skyddar utifrån från värme, UV-strålning, nederbörd, kyla, vindtryck, snötyngd, ljud och personlast. Inifrån så skyddar taket mot värme, akustik, lufttryck, fukt och avdunstning. Det finns flera olika material att välja på för tak, vanligast är tegel, betong och plåttak. De olika materialen har olika för- och nackdelar. Ibland kan ett tak behöva läggas om, eller renoveras. Då kan det vara bra att anlita en takläggare Stockholm för att göra denna takläggning. Tak behöver även skötas om, tvättas och hållas fritt från alger, mossa med mera.

Ha koll på ditt tak

Det är bra att ha koll på sitt tak, fall man behöver en takläggare i Stockholm för att göra åtgärder. Oavsett vilken typ av tak du har är det bra att ha för vana att kontrollera det minst en gång på våren och en gång på hösten. Genom att kontrollera ditt tak regelbundet kan du förlänga livslängden på det.

Följande checklista är användbar för takvård av de flesta sorters tak.

  • Kontrollera nocken och takytorna.
  • Kontrollera gavlarna.
  • Kontrollera ventilation, vinklar och rännor.
  • Rensa och ta bort växter och skräp.
  • Kontrollera taksäkerhetsutrustning.

Det kan ju vara så att du behöver rengöra ditt tak, måla det, eller byta ut det helt. Det kan då vara bra att anlita en takläggare Stockholm som hjälper dig med detta. 

 

10 Apr 2019