Klassiskt att anordna möhippa

möhippa

En tradition som har överlevt och även är vanligt att göra, det är möhippan. Det är en från början en ganska barbarisk rit som skedde och den har anor från 1500-talet. Den har en äldre historia än vad svensexan har. Den kom inte förrän runt 1800-talet. 

En möhippa är en fest som ordnas för en blivande brud av hennes vänner och det strax före bröllopet. Förr hette den mökväll och var en fest som, till skillnad från vår tids möhippa, ordnades av brudens föräldrar i deras hem kvällen före bröllopet. Då på den tiden så deltog både män och kvinnor på denna fest.

En fest för bara kvinnor

I slutet av 1800-talet kom det att bli en fest där det enbart var med kvinnor. Det var även nu man började lägga till ordet hippa. Det betyder kalas eller fest. I början var dessa möhippor anordnande av frigjorda kvinnor som till exempel konstnärinnor och studentskor som började fira sin väninna som skulle gifta sig. En vanlig sak att göra under denna tiden var att gå till en offentlig badinrättning. Det då det fanns en sed från 1600-talet att kvinnor var tvugna att vara ren när hon stod brud. Under dessa bad-kalas kom det att gå rätt vilt till. I Uppsala kom man därför att stifta en lag, som kom 1649, den förbjöd  blivande brudar att bada tillsammans med fler än två väninnor. Att bryta mot denna regel kunde kosta böter på 40 mark.

Idag kan en möhippa bestå av vad som helst. Testa Möhippa i Uppsala med gokart till exempel!

4 Dec 2019