Oslagbart sätt sluta röka!

Rökning av vanliga cigaretter är skadliga för alla kroppens inre organ. Det mest uppenbara är att de förstör våra lungor, det som inte är lika känt, är på vilket sätt rökningen försämrar minnet hos oss människor. Det beror på att nikotinet påskyndar en förtunning i hjärnbarken. En gradvis förtunning i hjärnbarken äger rum för alla. Det är till exempel därför äldre får svårare att komma ihåg saker. De som röker påskyndar den negativa processen.

– Vi fann att såväl rökare som tidigare rökare hade områden med tunnare hjärnbark än de som aldrig rökt. Personer som slutat röka verkade delvis återbilda tjockleken på hjärnbarken. Även om en återhämtning är möjlig tar den väldigt lång tid. Också de som slutat röka för 25 år sedan hade tunnare hjärnbark än normalt, neurologen Sherif Karma från McGill-universitetet i Montreal till tidningen Mirror.

Byt ut cigaretten till en elektrisk

Nu när vi vet vad rökning ger för skadliga effekter på vår kropp kan det vara bra att byta ut cigaretten mot en elektrisk. Varför då? Är det inte bara att sluta? Ja, om du någonsin pratat med en inbiten rökare, eller kanske du själv är rökare, vet du att det är väldigt svårt att sluta. Många rökare upplever en omedelbar kick, det sker då nikotinet når hjärnans så kallade nikotinreceptorer och signalsubstansen dopamin utsöndras i hjärnan. Hjärnan ger rökaren en belöning, liknande effekt då man blir lycklig; hjärnan signaler till kroppen "det här var bra, fortsätt med det".

Fördelar med elektriska cigaretter

Det som är en av fördelarna, bland många, är att du fortsätter röka men slipper få i dig de 4000 olika giftiga ämnen som vanliga cigaretter innehåller. I ställer får du visserligen i dig nikotin, men slipper kolmonoxid, tjära och arsenik, bland annat. Elektriska cigaretter innehåller också nikotin, men i stället för de 4000 gifterna, innehåller de propylenglykol, glycerin och vattenånga. Propylenglykol och glycerin används bland annat i snus för att hålla den fuktig. Resten är ofarlig vattenånga. Dessutom är det ekonomiskt fördelaktigt att byta till e-cigaretter. De kostar mindre. På eqcigs.se kan du jämföra priser och vad det kostar att röka elektriska istället för vanliga cigaretter.

E-cigaretter hjälper dig sluta röka

Med e-cigaretter behåller du vanorna som rökning innebär. Många säger att det är vanorna som man har lagt till sig med, som är svårast att bryta. Med elektriska cigaretter har du kvar vanorna, men du har bytt ut dem mot cigaretter med mindre skador. Sedan kan du byta ut nikotinet när du röker e-cigaretter. Och då har du ju slutit röka. Så var rädd om din hjärna och sluta röka!

4 Aug 2017