Pool hemma - vad gäller?

Sugen på att skapa medelhavskänsla hemma i trädgården med en egen pool? Eller vill du bara ha en egen spa-avdelning där du kan ladda batterierna? Oavsett storleken på projektet så bör du ha koll på vad du får och inte får göra i din trädgård. Vi har kollat upp regler kring pool hemma så du ska slippa. 

Detta bör du ha koll på

  • Bygglov: Oftast behöver du inget bygglov för att bygga en pool. De är inte med i listan över konstruktioner som kräver lov, inte ens i plan- och bygglagen. Tänk på att plank, mur eller tak över poolen kan kräva bygglov!
  • Skydd: Om vattnet är djupare än 20 centimeter ska det finnas ett staket som är minst 90 centimeter högt runt poolen. Man kan alternativt använda ett poolskydd av nät eller presenning som klarar ett barns vikt utan att ge vika. 
  • Anslutning till vatten & avlopp: Detta får man inte göra hur som helst. En pool som ska anslutas till kommunalt system måste först godkännas av byggnadsnämnden i din hemkommun. 

Dessa regler gäller fasta pooler, alltså sådana man bygger på plats och som sedan står kvar. de pooler du kan köpa och sätta upp för att ta ner till vintern har inte alls samma krav. Det bör dock alltid finnas ett poolskydd. Om man lämnar den utan tillsyn och ett barn trillar i kan det få ödesdigra konsekvenser. Oftast kan du köpa ett poolskydd på samma ställe som sålde poolen, eller så följer det med. Det går också att köpa en vanlig presenning på närmsta byggvaruhus. 

17 Oct 2021