Så väljer du typ av jobb

Många av oss vill ha ett bra jobb och det genom att välja rätt karriär från början. Vi vill gärna hitta det där jobbet som vi älskar, så att det inte känns som om det är ett jobb man går till. Att hitta ett sådant jobb, går det då? Det hela handlar om att du rannsakar dig själv och går rätt väg för att göra karriär inom en viss bransch. Om du valde fel som yngre, så går det att skola om sig. Det finns flera äldre som sätter sig i skolbänken på äldre dar, eller går en utbildning för att validera upp sig. Att ha rätt kvalifikationer för jobbet du vill ha är bra, så att du blir rätt kandidat då det är dags för rekrytering från det företaget.

Går det att hitta ett bra jobb genom att välja rätt karriär?

Det är ju så att alla känner ibland att man inte har lust att gå till jobbet. Även om du valt ett jobb som du älskar. Men det kommer även dagar du tänker att du lätt skulle kunna göra jobbet gratis, eftersom du tycker om det så mycket. Det om du då valt rätt jobb eller rätt karriär.

Idag finns det många yrken att välja mellan och för att du ska kunna välja rätt typ av karriär och välja rätt typ av jobb så är det bra att gå efter det som passar dina intressen, lämplighet, personlighet, egenskaper och värderingar. Sen är det även bra om det är så att du trivs med arbetsuppgifterna, att lönen är acceptabel, att arbetsutsikterna är goda och att företagskulturen är rätt. Här kan du söka efter jobb som kanske kan vara det du söker.

Hitta ett jobb du trivs med

Du bör se till att lära dig så mycket som möjligt om dig själv genom att lägga lite tid på att göra en egenbedömning.  Det är när du har en större förståelse av dig själv som du på ett lyckosamt sätt kan utforska karriärer baserat på vad du kommer fram till.

Det finns tre bra saker att tänka på då du ska hitta jobbet för dig:

  • Att göra något du är bra på
  • Att du känner dig uppskattad
  • Att du upplever att ditt arbete gör andras tillvaro bättre

Det behöver inte vara att du jobbar med att rädda liv, utan att du ska hitta meningsfullheten i yrket. Lyssna inte på andras åsikter om karriären utan sök svaret inom dig själv.

Om du gör en så kallad egenbedömning så är det inte fel att göra en lista av olika yrken och karriärer som kan passa dig baserat på olika faktorer. Dock är det inte bara det du ska gå efter. Även om det verkar som om vissa jobb på din lista passar dig enligt din personlighetstyp, intressen, och värderingar så kanske de inte passar dig på grund av andra saker.

Se till att göra ett motiverat beslut genom att noggrant undersöka varje karriär som du är intresserad av. Läs noga igenom arbetsbeskrivningar för olika yrken och försök att tänka förbi några förutfattade meningar du kan tänkas ha.

Studera för att hitta rätt

Ibland kan det vara så att du inte känner att det jobb du har idag matchar dig på ett bra sätt. Men det är ingen fara, du kan som sagt gå tillbaka till skolbänken om du vill göra en totalvändning och byta karriär. Man blir aldrig för gammal för att hitta rätt inom arbetslivet. Det finns många möjligheter att även som vuxen hitta den eller de utbildningar som kan leda till att du senare kan välja rätt typ av jobb som passar dig perfekt!

 

8 Nov 2020