Specialtillverkade smycken

Vi berättar gärna om svenska företag, och varmast om hjärtat ligger de lite mindre företagen som skapar saker som sedan kan användas eller bäras med stolthet och glädje. Ett sånt företag är Guldsmed Carlsson, en guldsmed i Uppsala, som specialiserat sig på examensringar, doktorsringar och andra specialtillverkade smycken. Du hittar dit genom att klicka här och kan sedan själv kolla in deras utbud av ringar och andra smycken. 

Hur gör man en ring?

Om man ska tillverka en guldring så behöver man först och främst guld. Det smälts ner och hälls sedan i en form som ger en grov ring, ett råmaterial så att säga. Sedan arbetar man med hjälp av en hammare och olika mejslar fram ett grovt mönster. Slipning och polering gör man sist. Storleken på ringen skapar men genom att trä ringen på en konformad metallstav. Sedan slår guldsmeden på ringen för att göra den större. 

Det är inte en enkel sak att skapa ett smycke, och det är också därför en guldsmed i Uppsala, eller guldsmeder över hela världen, både går utbildningar och sedan jobbar som lärlingar en längre period. Det tar flera år att lära sig hantverket. Det är alltså inte bara att smälta ner lite guld och börja hamra! Det är också därför vi behöver vara rädda om dessa skickliga konstnärer. Vi uppmuntrar att man köper sina ringar och smycken lokalt för att ge våra egna guldsmeder en chans till sitt uppehälle. 

25 Aug 2020