Vad är det för skillnad mellan tjänstecykel och förmånscykel?

I takt med att företag i Sverige blir allt mer miljömedvetna så blir antalet tjänstecyklar och förmånscyklar fler. Speciellt vanligt är det i våra storstäder där det idag tar längre tid att färdas med bil eller allmänna transportmedel. En extra bonus är att de anställda får både motion och frisk luft, plus att de tar sig fram snabbare i stadsmiljö. Ett företag kan välja mellan att köpa in tjänstecykel, eller förmånscykel och det är en viss skillnad. Tjänstecykel är något som företaget äger och som de anställda kan använda i tjänsten. När den inte används ska den förvaras på företaget och får inte användas privat. Med en förmånscykel är det lite annorlunda. 

Med en förmånscykel kan de anställda cykla privat

Förmånscykel är något ett företag antingen köper in, leasar eller hyr och som de anställda kan använda både inom tjänsten och privat. Detta räknas som en förmån och ska då förmånsbeskattas enligt gällande regler från skattemyndigheten. Det räknas då ut en summa som sedan dras från den anställdes lön. 

Vilken av dessa två man väljer som företag beror helt och hållet på vad man har för behov, och också om de anställda vill ha en förmånscykel eller inte. Fördelen med en tjänstecykel är att den enda kostnaden som finns är inköpspris plus service, medan en förmånscykel också ska förmånsbeskattas. Är du företagare och funderar på att köpa in cyklar kan du kontakta Elcykelpunkten.se där de har ett bra utbud av cyklar. De kan också anpassa dem efter era önskemål. 

28 Oct 2018