Vad är en gasklocka?

Har du funderat någon gång över vad en gasklocka är för något. Det är inte ovanligt att se dessa runt om i landet i olika städer. En gasklocka eller en gasometer som det även kallas är en cisternliknande anläggning byggd för att lagra stadsgas eller naturgas. Det finns olika saker för olika gasprodukter. En del gaskklockor är häftiga på det sätt att de har en teleskopfunktion och kan därför anta olika höjd.

Hur mycket stadsgas som förbrukas varierar en hel del, dock är tillverkningen av gasen i ett gasverk konstant. Det är därför man har gasklockan. Den fungerar som ett slags magasin kan man säga. Den gar upp tillverkningsöverskottet de timmar då förbrukningen är liten, och avger det igen när förbrukningen blir större än tillverkningen.

Teleskopgasklocka

En teleskopgasklocka eller Gasklocka består av följande huvuddelar:

  • vattenbassäng eller klockor av murverk, betong eller järnplåt
  • själva klockan, en- eller flerdelad
  • ledarställning
  • in- och utloppsrör, utmynnande något över vattenytan inuti klockan

Förr i tiden så var det i stort sett bara klockor av murverk eller betong, nedsänkta i marken som användes. Men senare kom det även andra former som kar av järnplåt, byggda halvt om halvt ovan jord.

De allra första gasverken anlades i England och det i början av 1800-talet. Det första svenska gasverket för gatubelysning anlades i Göteborg 1846 och som mest fanns det 37 gasverk runt om i Sveriges största städer.

Gasklockorna i Gävle används idag för teater och andra kulturella ting.

6 Apr 2020