Vad är sparränta?

Sparar du pengar i en spargris, så kommer pengarna du sparar vare sig bli mer eller mindre. Det eftersom att i en spargris så ligger ju bara pengarna och är. Om du däremot sätter in pengarna på ett sparkonto, så kan du få det som kallas för sparränta. Alla sorters bankkonton ger dig en form av ränta på de pengar som finns inne. Men hur mycket ränta det är, det varierar. De pengar du har på ett transaktionskonto, alltså de du har för att köpa saker eller betala räkningar, det kontot ger inte mycket ränta alls. För att få bra ränta så gäller det att öppna ett sparkonto. Det finns i dag olika former av sparkonton och på Crediwizz.com kan du jämföra dem. 

Traditionellt sparkonto med ränta

Ofta kan du öppna upp ett så kallat traditionellt sparkonto med ränta i din egen bank. Med ett regelbundet sparande kan du med tiden öka summan av sparkontot. Ju mer pengar du sparar, desto mer ränta tjänar du så att säga. Det bör dock sägas att avkastningen på ett sparkonto inte kan jämföras med sparande i fonder eller aktier eftersom räntan sällan är så hög.

Det som ett traditionellt sparkonto däremot har är statlig insättningsgaranti. Det innebär att du får dina pengar om banken går i konkurs eller om lönsamheten minskar så de inte kan betala ut vad du har sparat.

Det finns även aktörer som inte erbjuder statlig insättningsgaranti, men det de lockar med är höga sparräntor. 

3 Mar 2021