Vad gör en CNC-operatör?

Funderar du på vad en CNC-operatör gör? Du kanske funderar på att plugga till det? En CNC operatör har många olika arbetsuppgifter. Bland annat ansvarar man för en datorstyrd maskin för mekanisk bearbetning av arbetsstycken. Som CNC operatör kan du få jobb på en mekanisk verkstad, Axido är just en sådan. 

Det finns även olika former av CNC maskiner, svarvar och så vidare. Ofta kan denna maskin tillverka olika detaljer. Materialen kan vara trä, plast, metall och vidare. Maskinen programmeras utifrån ritningar och CAD / CAM-underlag. Programmering kan skötas av särskilt anställda tekniker eller av en CNC-operatör. Det är vanligt att en CNC-operatör är inriktad antingen mot fräsning, svarvning eller pressning i produktionen, men du kan även växla mellan uppgifterna.

Förkortningen CNC står för det engelska uttrycket Computer Numerical Control. Det betyder att en datorstyrd maskin används i tillverkningsprocessen, t.ex. vid fräsning, svarvning eller svetsning.

Utbildning

Om du funderar på att bli en cnc operatör eller en ingenjör av något slag, så kan du redan på gymnasiet gå Industritekniska programmet som är en bra grundläggande utbildning. Du väljer då inriktningen Produkt- och maskinteknik.

Det kan även finnas motsvarande på Komvux. Sedan går det även att gå påbyggnadsutbildningar via yrkeshögskolan.

Sedan finns det även en massa andra utbildningar och liknande yrken att välja mellan. Som CNC operatör har du goda chanser att få ett bra jobb, då det idag finns stort behov av personer som kan hantera sådana maskiner. 

 

28 Oct 2022