Vad innebär begreppet factoring?

 

Här reder vi ut begrepp som till exempel vad factoring innebär. Factoring används i Sverige i dag som ett övergripande begrepp för de flesta former av fakturafinansiering. I Sverige innebär det att ett factoringföretag, köper fakturor eller lånar för samma summa som på fakturan tills den är betald. Det kan innebära andra tjänster, som bokföring, fakturautskick och risktäckning. det innebär i sin tur att ett företag tar på sig risken att fakturorna inte alls betalas.

Fakturarisktäckning

Fakturarisktäckning innebär att ett factoringföretag täcker riskerna att ditt företag inte får betalt för dina fakturor. Factoring kan innebära att företaget köper fakturorna som du då överlåter hanteringen, oavsett om dina kunder betalar eller inte.

Fakturaköp

Fakturaköp innebär helt enkelt att ett bolag köper dina fakturor och då får du ett samlat belopp som överförs till ditt kontor direkt efter överlåtelsen. Varför man gör det är för att du då slipper hantera dina kundfordringar.

Fakturabelåning

Fakturabelåning innebär att du intecknar dina fakturor hos ett factoringbolag. Det betyder att ni bestämmer att du belånar dina fakturor till factoringföretaget och kan på så sätt frigöra kapital. Gör du så måste du meddela dina kunder om att fakturorna är överlåtna till ett annat företag. Då kunderna betalat fakturorna går de direkt till factoringbolaget istället, som också ansvarar för påminnelser, kundreskontra och inkassofunktioner.

19 Aug 2017