Vad innebär det att sälja sina fakturor?

Kanske du har sett annonser lite här och var där det står "vi köper dina fakturor" eller "sälj faktura här". Detta är något som företag kan använda sig av. Det för att förbättra sin likviditet på ett snabbt och enkelt sätt. Att sälja fakturor innebär helt enkelt att de fakturor man annars skickar till sina kunder, de säljer man istället till ett factoringbolag. Då får man ut pengarna snabbt, oftast inom 24 timmar. Har man kunder som man fakturerar så sätter man ju oftast ett sista datum för dem att betala. Det är inte ovanligt att de har 30 dagar på sig att betala. Om du har ett företag och behöver få pengarna snabbare än så, då kan sälja faktura vara en lösning.

Se över företagets likviditet

Även om du kan sälja fakturor för att få bättre likviditet en månad, så är det bra att kolla om du kan göra annat för att öka upp den. Det är ju dumt att behöva sälja alla fakturor varje månad för att få ut pengar. Det kostar ju ändå en slant att sälja dem, eftersom du inte får ut hela beloppet på fakturan. Även factoringbolaget måste ju tjäna sin del.

Det finns en mängd saker du kan göra för att på lång sikt öka upp företagets likviditet. På nätet kan du hitta flera bra checklistor över just detta. Så kolla upp det, för att se vad just du kan göra!

1 May 2022