Vem uppfann glasögonen?

glasögon

Glasögonen, de har en ganska intressant historia. Idag är det runt 25 % som har behov av glasögon. De allra första glasögonen tillverkades på 1280-talet. Efterfrågan på glasögon ökade i mitten av 1400-talet, då tryckpressen kom, eftersom då börjde fler att läsa. 

Under 1700-talet kom glasögon att få skalmar och det var då de även började att masstillverkas. Det var främst kringresande försäljare som sålde dessa. Vetenskapliga synundersökningar blev inte vanliga förrän på 1900-talet.

Historia

Att ett vattenfyllt glaskärl kan fungera som ett förstoringsglas var känt redan i antikens Grekland. Man upptäckte senare att även slipade bergskristaller gick att använda på samma sätt. Ingen vet exakt vem som ska ha uppfunnit glasögonen. En del källor säger att det var den italienske munken Alessandro di Spina och det 1285. De tidiga glasögonen bestod ibland av den grönfärgade halvädelstenen beryll. Därifrån kommer ordet brillor.

Glasögon för alla

De första glasögonen var för de som var långsynta. Närsynta kom att få hjälp först under slutet av 1400-talet. Då började man tillverka glasögon för närsynta i Florens. Numera är glasögon ett vanligt modetillbehör. De finns billiga glasögon idag, på Extra Optical till exempel. Att köpa glasögon online är även det vanligt. 

Kontaktlinser då?

Leonardo da Vinci (1452–1519) tros vara den förste som kom på alternativet till glasögonen. De allra första, "klumpiga" kontaktlinserna kom dock först på 1800-talet. Desa var inte bra och irriterade ögonen. Därför bars de bara ett par timmar i taget. År 1950 var det år som man tillverkade de första kontaktlinser som bara täcker ögats hornhinna och flyter på tårvätskan.

 

 

 

7 Oct 2019