Vem uppfann kopieringsmaskinen?
Idag är det vanligt att de flesta kontor och även andra arbetsplatser har minst en kopiator och en kontorsskrivare. Eller att det är en kombinerad maskin där man kan både kopiera och skriva ut och även göra andra saker. En del köper begagnade kopiatorer, andra helt nya. En kopiator kan även kallas för kopieringsmaskin, kopieringsapparat eller fotokopiator. Det är en kontorsmaskin som framställer papperskopior av dokument och andra visuella bilder.
Men vem uppfann egentligen kopiatorn?
Den allra första kopiatorn fanns den 22 oktober 1938 i Astoria. I varje fall står det "10-22-38 Astoria" på världens första elektroniska fotokopiakopia. Personen som hade patent på denna maskin hette Chester F Carlson. Han letade företag som kunde tänka sig att ta hans idé och utveckla den vidare. Ett företag vid namn Haloid, som tillverkade fotopapper var intresserade. De kom senare att byta namn till Xerox.
Idag finns det flera aktörer som skapar dessa maskiner, många av dem är japanska företag. Under 2000-talet kom kopiatorerna att utvecklas och integreras med digital teknik. Idag finns det därför kopiatorer med en integrerad bildläsare och skrivare, en så kallad multifunktionsskrivare.
Redan på 1700-talet fanns det andra sätt att kopiera på. Bland annat så konstruerade James Watt kopiepressen, där original skrivna med blödande bläck pressades samman med fuktade papper. Under 1875 kom Edison med vaxstencilen. Den krävde dock särskilda original. Den kunde inte som xeroxtekniken användas för vilken handling som helst.
Andra inlägg
- Cykelns historia i Sverige - Från traditionella tvåhjulingar till moderna elcyklar
- Prioritera rätt i flyttkaoset
- Svensk jakt
- Den unika skönheten i svenska språket och utmaningarna med översättning
- En uppfinning som värmer oss i kylan
- Konsten att mäta tid
- När krävs det en certifierad översättning?
- Hur du rekryterar nya medarbetare
- Att välja vinschar
- Intresserad av att veta mer om headhunting?